29. 3. 2021
Aktuality
Zajímavosti

Brno se připojilo k mezinárodní akci Hodina Země 2021

Hodina Země je každoroční mezinárodní akce, jejímž cílem je upozornit na probíhající změnu klimatu. Hodina Země vyzývá k zhasnutí světel na dobu jedné hodiny od 20.30 do 21.30 a koná se vždy poslední sobotu měsíce března. Brno se k této akci připojilo a v sobotu 27. 3. na hodinu zhasl Špilberk, obelisk v Denisových sadech i Nová radnice. K Hodině Země se navzdory nynější epidemii koronaviru přidalo 143 obcí, 110 firem a víc než tisícovka jednotlivců.

„Připojilo se o dvacet obcí víc než loni a dokonce 17 statutárních měst. Takový počet jsme ještě nikdy neměli. Zúčastnilo se téměř dvakrát více firem a svůj klimatický závazek přijalo 1230 jednotlivců, což je dvakrát víc než loni,“ uvedl koordinátor akce Petr Ledvina.

První ročník této akce se konal v roce 2007 v Sydney v Austrálii, kdy na hodinu tehdy zhasla světla na slavné budově australské opery, do kampaně se zapojily více než 2 miliony lidí. Během let se tato úspěšná akce rozšířila do celého světa a koná se vždy poslední sobotu v měsíci březnu. Od roku 2010 se koná i v České republice, kde ji koordinuje Ekologický institut Veronica. Obce, firmy i památky zhasínají světla, ale mohou se připojit jen symbolicky, svým klimatickým závazkem (Podívejte se na výpočty jednotlivých závazků.)

Do tmy byl v sobotu zahalený Špilberský kopec s pevností nebo obelisk v Denisových sadech pod Petrovem, na Dominikánském náměstí zase budova Nové radnice. „Symbolickým propojením světa v Hodině Země dáváme najevo, že o velkém problému, kterým je změna klimatu, nejen víme, ale že se na jeho řešení chceme aktivně podílet,“ vysvětluje důvody pořádání Hodiny Země Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica, který v ČR happening koordinuje.

Klimatický systém Země se razantně mění a dopady pociťujeme stále více i u nás doma. Abychom odvrátili největší problémy, musíme výrazně proměnit naše chování a fungování celé společnosti. Potřebujeme skutečně začít šetřit s energiemi, větší podíl energie získávat z obnovitelných zdrojů a skončit s pálením fosilních paliv, které ke změně klimatu přispívají nejvíc. Protože část času na zlepšení jsme už ztratili, musíme naše domovy připravit na častější povodně, sucha nebo letní vlny vedra, které změna klimatu přináší.

Foto: Zdeněk Kolařík