30. 9. 2022
Akce
Aktuality

48. ročník festivalu EKOFILM v Brně

EKOFILM nabídne nejen projekci dokumentů, ale i exkurze, debaty a koncerty. Uskuteční se od 12. do 15. října v Brně. Všechny akce jsou zdarma.

Filmové projekce, workshopy, besedy s enviromentalisty i filmovými tvůrci – tak se dá shrnout 48. ročník festivalu EKOFILM. Konkrétně se bude konat v Univerzitním kině Scala, v sále Společenského centra ÚMČ Brno-střed, na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity a v EKODÓMu na náměstí Svobody. Leitmotivem doprovodného programu je KLIMA A JEHO ZMĚNA. Zahájení proběhne v podobě středečního koncertu osobité kapely ZRNÍ a zejména 25 soutěžních filmů z celého světa

Vstupenky na doprovodný program i jednotlivá promítání lze už nyní rezervovat na www.ekofilm.cz, kde najdete i podrobný program festivalu.

Diskuze o klimatické krizi prošla za poslední čtyři roky velkou změnou. I proto jsme si letos dali za cíl tuto debatu na EKOFILMu reflektovat a nadále kultivovat. Jako společnost jsme se totiž sice výrazně posunuli v našem smýšlení, ty velké a nevyhnutelné změny nás ale teprve čekají. Je tak třeba být ostražití a držet směr. K tomu se snažíme letos přispět debatami a přednáškami o klimatické a ekologické krizi, kterou procházíme,“ uvedl Martin Čech, který má na starost odborný doprovodný program festivalu.

V průběhu festivalových dní se budou konat také dvě výstavy. Ta s názvem Mysli na lesy, která se zaměřuje na podporu šetrného a přírodě blízkého lesního hospodaření a zodpovědné spotřeby výrobků ze dřeva. A Symfonie Donbasu multidisciplinární etnografický projekt, který zkoumá krajinu Donbasu z hlediska psychogeografie a analyzuje zvláštní vazby mezi krajinou, průmyslovými objekty a lidmi obývajícími tento region.

Pořadatelem filmového festivalu EKOFILM je Ministerstvo životního prostředí ČR. Festival je podpořen statutárním městem Brnem a společností SAKO Brno.